Coniferen rooien

Rooien van de planten 0653 445 634 of Mail

Coniferen rooien, ondersnijden en verplanten.

Coniferen rooien doen wij in de meeste gevallen met een Pazzaglia rooimachine, op deze video te zien. Vooral de grotere maten. Het mes snijdt er helemaal onderdoor, zodat er geen wortels beschadigen.

 

Coniferen rooien of ondersnijden van jonge planten gebeurd iedere 2 jaar. Ondersnijden doen wij met een “Multitrac portaaltrekker” van Steketee. Dit gebeurt om een goede kluit en een goed vertakt wortelgestel te kweken. Door de planten te rooien snoeien we de wortels, zodat ze weer opnieuw gaan uitlopen. Zo houden de planten een compacte kluit met jonge wortels. Dit wordt vaak onderschat, maar het is enorm belangrijk voor de plant om na het verplanten weer goed door te kunnen groeien.

Coniferen rooien en verplanten voor beter wortelgestel.

Het verschil in wortelgestel, van losgesneden en verplantte planten, is bij sommige soorten aanzienlijk. Grotere coniferen rooien, maar ook Taxus en laurier, doen wij met de rooimachine om die vervolgens te verplanten en  uiteraard ook om af te leveren. De wortels snoeien we dus door de plant te rooien. Ze krijgen een ruimere plaats en hebben ze de mogelijkheid om te zich te ontwikkelen. Dat geld voor de wortels die opnieuw gaan uitlopen, maar ook voor de plant als geheel, die kan zich op een ruimere standplaats beter ontwikkelen. Een goede kluit die bij de maat van de plant past, help ook mee om er voor te zorgen dat de plant niet zo snel omver waait net na het planten, als die nog niet is vast gegroeid.

Coniferen rooien

Coniferen rooien om te verplanten is beter dan te ondersnijden. Met ondersnijden blijven de planten op hun plaats staan en blijven veel wortels zitten. Verplanten levert een veel beter vertakt wortelgestel op. Na het rooien worden er planten van afgeleverd en verplant op onze kwekerij voor grotere maten. Op de foto hierboven worden de planten met de rooimachine gerooid en daarna verplant. Met dezelfde machine worden ze ook gerooid om af te leveren.

Aan deze machine kunnen we een hydraulische Pazzaglia plantgatenboor bevestigen, waarmee wij de gaten boren voor de grotere planten die we gaan verplanten.

Een goed ontwikkeld wortelgestel is belangrijk voor het aanslaan van de plant wanneer deze verplant wordt.

Meest recente berichten