Mechanisatie

Mechanisatie kwekerij 0653 445 634 of Mail

Mechanisatie, een korte indruk van enkele werkzaamheden.

Jac. H. van de Pol – Kwekerij en de mechanisatie. Hier kunt u zien hoe we werken. Het milieu op de kwekerij en in het algemeen is er bij gebaat om te schoffelen. Vanaf het begin hebben we gekeken om machinaal te kunnen schoffelen en andere werkzaamheden te mechaniseren op onze kwekerij met tuinplanten. Het planten op de hele kwekerij vereist daarom de nodige aandacht t.b.v. de mechanisatie. Alle planten staan op de juiste afstand van elkaar om het gebruik van machines te kunnen toepassen. Dat heeft niet alleen voordelen om te schoffelen maar ook op andere punten. We hebben meerdere machines voor de mechanisatie, schoffelen en heel veel andere werkzaamheden doen we met een “Steketee” portaaltrekker.

Mechanisatie

Schoffelen met portaaltrekker.

Mechanisatie. Aandacht voor kwaliteit en een milieu bewuste teelt.

Door regelmatig de bodem op onze kwekerij te laten analyseren, kunnen we de gift van de voeding afstemmen op wat voor de planten nodig is. Het verdelen van die gift gebeurd ook door middel van mechanisatie. Door zorgvuldig om te gaan met de bodem, hebben we een kwekerij met tuinplanten waar na 23 jaar de planten nog steeds goed groeien. Op onze kwekerij kijken wel altijd of verbeteringen mogelijk zijn voor de planten en/of voor het milieu. Ook wat de mechanisatie betreft. Indien mogelijk spelen we daar op in. We voeren de nodige veranderingen door. Uiteindelijk is iedereen daar bij gebaat.

Wij gebruiken in de meeste gevallen tuinplanten met blote wortel voor de aanplant op de kwekerij. Maar we gebruiken ook wel P9 potten om uit te planten. Al naar gelang de hoogte van de te leveren tuinplanten staan ze dan van 2 jaar tot wel 12 jaar op de kwekerij. Grotere maten worden regelmatig verplant om het wortelgestel jong te houden, planten van 12 jaar b.v. zijn wel 6 keer verplant. Iedere 2 jaar rooien we percelen om ervan te verkopen en opnieuw weer uit te planten op onze kwekerij voor grotere maten. Ze worden dan ook telkens ruimer geplant. Als de planten groter worden is ook het snoeien arbeidsintensief. Ook daarvoor is mechanisatie ingezet.

Planten op juiste afstand voor mechanisatie.

Kwekerij met tuinplantenZoals al eerder genoemd beginnen we met plantgoed van 15 tot 30 cm. Daar worden na 2 jaar planten uit verkocht en gebruikt om op onze kwekerij weer uit te planten op ruimere afstand, zodat ze weer ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Op de foto hiernaast ziet u zulke jonge aanplant staan. De mechanisatie begint al in het eerste begin.

Grotere maten.

Onze kwekerij met tuinplanten heeft de laatste jaren vooral veel grote planten verkocht. Daar zijn er nu nog maar weinig van. Omdat ze nu nog jaren moeten staan en vaak verplant worden om een maat boven de 250 cm te bereiken. Een paar soorten Thuja ’s hebben we nu leverbaar tussen de 250 cm en de 450 cm. Andere langzaam groeiende soorten hebben daar nog meer tijd voor nodig. Hieronder op de foto een Thuja occidentalis ‘Brabant’ 400-450 CM. Ten behoeve van de mechanisatie van het rooien hebben we een rooimachine.

Thuja occidentalis Brabant_kwekerij van de Pol

Meest recente berichten