Onkruid bestrijding en snoeien op kwekerij

Onkruid bestrijding en snoeien 0653 445 634 of Mail

Onkruid bestrijden op de kwekerij.


Waar komt de naam onkruid vandaan? Waarschijnlijk omdat het planten zijn die wij op bepaalde plaatsen liever niet hebben. Het is eigenlijk geen onkruid, maar planten (kruiden) die groeien op een ongewenste plaats waar ze schade op kunnen leveren. Daarom verwijderen wij het onkruid, om onze planten er niet door te laten overwoekeren. Wanneer het weer het toelaat maken we zoveel mogelijk gebruik van mechanisch schoffelen. Schoffelen is beter voor de grond en de plant. Omdat de bovenlaag van de grond losgemaakt wordt, komt er gemakkelijker lucht in de grond en de losse bovenlaag isoleert de ondergrond, zodat deze minder snel uitdroogt.

Onkruid machinaal schoffelenSchoffelen is een relatief goedkope manier om onkruid ter verwijderen omdat wij het mechanisch kunnen doen, maar het blijft tijdrovend omdat het met korte intervallen moet gebeuren. Zo gaan er toch nog vrij veel man en machine uren inzitten. Wij schoffelen bewust zo veel als mogelijk, omdat het milieu en plant vriendelijk is. Gedurende een natte periode lukt het niet om het onkruid onder de knie te houden met schoffelen en moeten we soms terug vallen op andere methoden. Het is belangrijk dat de coniferen niet in het onkruid staan, dit zou ten kosten gaan van de kwaliteit.

Schoffelen maakt de bodem open en luchtig en de losse laag werkt isolerend.

Snoeien op de kwekerij.

Sommige planten snoeien wij in de winter, omdat die planten daar tegen kunnen of het de goede tijd is om die dan te snoeien. En in de winter hebben is er tijd voor. Andere planten worden juist in het voorjaar en vroege zomer gesnoeid, omdat er anders aanzienlijke kans is op vorst schade. Wij snoeien machinaal, met een hydraulisch aangedreven schaar die aan de portaaltrekker gehangen kan worden. Machinaal snoeien doen wij vooral de wat grotere planten, kleine planten snoeien wij vaak nog handmatig met een gewone heggenschaar. Die kleine planten wordt zo weinig vanaf gehaald, dat het meestal sneller gaat. De draaiuren van een machine brengen ook nogal wat kosten met zich mee.

Meest recente berichten