Taxus baccata kwekerij. Taxus media Hicksii en Hillii.

Taxus baccata GSM 0653 44 56 34 of Mail

Taxus baccata kwekerij, planten die wij zelf kweken.

Taxus baccata kwekerij wil natuurlijk niet zeggen dat wij alle variëteiten kweken die er van Taxus zijn. Er zijn veel Taxus soorten en variëteiten. Zoveel dat wij niet alle Taxus soorten en cultivars kweken die er zijn. Informatie over Taxus soorten op deze pagina gaat dus over wat we zelf als Taxus baccata kwekerij hebben en over soorten en variëteiten die er nog meer zijn, maar die wij niet kweken. In het “menu” hierboven onder “Assortiment” kunt u bij “Coniferen info/foto ‘s” vinden welke soorten we wel zelf kweken.

Gebruik van Taxus.

Taxus baccata 100-125Taxus baccata is een inheemse plant in Europa en valt onder de coniferen. Onze Taxus baccata kwekerij ligt op zandgrond in Stroe en daar houdt de Taxus baccata wel van. Beter wat drogere grond dan een natte bodem, daar kunnen ze niet tegen.

Taxus baccata en ook de Taxus media ‘Hicksii’ en ‘Hillii’ zijn onder de coniferen wel een bijzondere planten, want ze kunnen heel oud worden. Het is een sterke plant, maar zoals het meestal voorkomt is er ook een zwakke kant. Dat is dus een natte bodem, dat is iets waar ze absoluut niet tegen kunnen. Ze houden van wat drogere grond. Een beetje vochtig zal nog geen probleem zijn, maar als ze langdurig te nat staan worden de naalden eerst geel en later bruin en vallen eraf. Op erg natte plaatsen kunnen ze uiteindelijk niet overleven.

In tuinen en op begraafplaatsen, in heel veel parken vindt u Taxus baccata als haag en solitaire plant. Vooral in Engeland, maar ook op het vaste land van Europa worden in tuinen en bij kastelen planten aangetroffen die honderd jaar en ouder zijn. Het hout wordt ook gebruikt voor hout snijwerk vanwege de mooie karakteristieke structuur eigenschappen van het hout, op draaibanken worden er uit het hout allerlei voorwerpen van gemaakt.

Giftigheid van Taxus.

Taxus is giftig, het loof, pitten en de wortels. Het vlees van de bessen is niet giftig, vogels eten de bessen en die slikken ze gewoon heel door, het vlees van de bes verteerd en de pit verdwijnt met de ontlasting weer uit hun lichaam. Tegenwoordig wordt uit de “taxol” uit de plant gewonnen, wat gebruikt wordt bij de bestrijding van sommige soorten van kanker. Veel giftige planten dienen in de juiste dosering als medicijn. In de praktijk gebeuren er eigenlijk nooit ongelukken waar mensen het slachtoffer van geworden zijn. Wel dieren, paarden bijvoorbeeld. Gerust in uw tuin planten dus, als de paarden er maar niet bij kunnen. Het is ook wel gebeurd dat iemand zijn Taxus haag gesnoeid had en de afgesnoeide takken bij de paarden in de wei gooide, die lusten het kennelijk wel. Maar met een nadelige afloop.

Vrouwelijke en mannelijke Taxus.

Taxus is tweehuizig, er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De mannelijke planten dragen beschubde kegels. Vrouwelijke Taxus draagt felrode bessen. De rode zaadmantel is niet giftig. Het zaad daarin is echter buitengewoon giftig.

Taxus snoeien.

BOL 60 CMTaxus baccata, maar ook media ‘Hicksii’ en veel andere soorten laten zich goed snoeien, ook in vormen en mede daarom zijn ze bijzonder geliefd als haag of als figuur gesnoeide vorm. Vaak een kegel, cylinder, bol, blok of vierkante zuil. Ook de Taxus media ‘Hicksii’ en ‘Hillii’ worden als haagplant gebruikt en als zodanig gesnoeid. De zijn gestekt en de baccata is uit zaad vermeerderd. De gestekte planten hebben allemaal dezelfde kleur en vorm naalden en lopen in het voorjaar allemaal tegelijk uit met ook dan dezelfde kleur groen. Dat is bij de baccata anders, die kunnen kleine verschillen in kleur hebben in de groeiwijze. Toch wordt de baccata het meest gebruikt voor hagen en vooral voor snoei vormen, omdat door de groeiwijze er veel sneller een mooie dichte haag of vorm gesnoeid kan worden. Voor vormen zijn de ‘Hicksii’ en ‘Hillii’ eigenlijk helemaal niet geschikt.

Taxus baccata kwekerij met cultuur variëteiten met zuilvormige groei.

Taxus baccata Fastigiata Robusta 120-140Taxus baccata David 100-120Er zijn nogal wat cultuurvariëteiten van Taxus of venijnboom zoals ook wel genoemd. Teveel om ze allemaal op één Taxus baccata kwekerij te hebben. Variëteiten met met een opgaande zuilvormige groeiwijze zijn; Taxus baccata ‘Fastigiata’ en ‘Fastigiata Robusta’ (groen) , Taxus baccata ‘Fastigiata Aurea’ en ‘David’ (geel), de ‘David’ en ‘Fastigiata Robusta’ ziet u op deze foto ‘s. Dan is er nog ‘Raket’ en ‘Standishii’.

Taxus baccata Dovastonii AureaTaxus baccata Dovastoniana 120-140Met gespreide afhangende takken de Taxus baccata ‘Dovastoniana’ (groen) en de ‘Dovastonii Aurea’ (geel) ziet u hier op de foto ‘s.

Verder nog de ‘Overeynderi’, en ‘Summergold’ en met korte naalden de Taxus baccata ‘Adpressa’, ‘Adpressa Stricta’ en de Taxus baccata ‘Semperaurea’, ‘Washingtonii’. De Japanse Taxus, die geschikt zijn voor de tuin, zoals Taxus cuspidata, Taxus cuspidata ‘Nana’, Taxus cuspidata ‘Rustique’.

De variëteiten van stek, Taxus media ‘Hicksii’ en media ‘Hillii’. Op de foto hieronder de media ‘Hicksii’.

Taxus media Hicksii met Pazzaglia rooimachinePazzaglia rooimachine die wij op onze Taxus baccata kwekerij gebruiken, in een perceel Taxus, waar wij de grotere maten Taxus en coniferen mee rooien. Dezelfde machine gebruiken we ook om plantgaten mee te boren voor planten die wij verplanten.

Recente berichten