Vlinderstruik | 0653 445 634 of Mail |
Vlinderstruik Buddleja davidii ‘Empire Blue’.
Vlinderstruik wordt in de tuin gebruikt in een groep of groepen. Men ziet de vlinderstruik ook wel solitair staan. De plant wordt vlinderstruik genoemd omdat hij veel vlinders aantrekt. Wanneer u halverwege de ochtend de plant water geeft, stimuleert dat de nectar productie, waar de vlinders vooral op het einde van de ochtend op af komen. De plant wordt ook wel herfst Sering genoemd, omdat de bloeiwijze op die van de Seringen lijkt. De plant bloeit met langwerpige bloemen van juli tot september. De bloemen van de wilde soort zijn lichtpaars, maar er zijn ook variëteiten voor in de tuin met verschillende kleuren.
Vlinderstruik planten
Wanneer de planten in een pot of container gekweekt zijn, kunt u ze in principe het hele jaar planten. Als u laat in het voorjaar plant moet u er wel voor zorgen dat de bodem voldoende vochtig blijft. In de winter planten kunt beter niet doen i.v.m. vorst schade. Is het een gerooide plant met kluit, dan bent u aangewezen op de periode dat de plant geen blad heeft. De Buddleja kan tegen zeewind en dat is goed als u dicht bij zee woont.
Vlinderstruik snoeien
De Buddleja davidii verhout en die verhoute delen geven geen bloemen, de vlinderstruik bloeit op het jonge hout en moet daarom jaarlijks of eens per twee jaar gesnoeid worden. Snoei de plant in het voorjaar na de vorstperiode (in april), de vlinderstruik wordt het best gesnoeid tot zo’n 50 cm boven de grond. Naarmate het warmer wordt in het voorjaar loopt plant weer uit met nieuwe takken, waar later in het jaar bloemen op komen. De snoei zorgt ook voor een betere conditie van de plant en zo zorgt u er ook voor dat de plant niet te groot wordt. U kunt nog een keer snoeien na de bloei. Dan niet zo ver terug snoeien, maar vooral de uitgebloeide tak delen wegsnoeien. Wel flink wat takken op de plant te laten staan, die geven wat bescherming tegen de vorst. Oude takken kunnen door vorstschade een invalspoort voor ziekten zijn.