Taxus baccata haag, bol of solitair

Taxus baccata 0653 445 634 of Mail

Taxus baccata voor uw haag of als solitaire beplanting.

Taxus baccata 100-125

Taxus baccata 100-125

Taxus baccata is een veel gebruikte plant om een haag te maken. Maar ook als solitair komt deze plant vaak voor. De Taxus baccata verdraagt heel goed snoei en dat gebeurd in verschillende vormen. In zuilvorm (cilinder) of een vierkante zuil. Maar ook een kegelvorm of een piramide met vier vlakken. Wel de meest geziene is de Taxus baccata bol vorm. Het zijn sterke planten die heel erg oud kunnen worden. Er staan in Nederland en elders in Europa hele oude exemplaren. Er zijn verschillende soorten Taxus. Ze staan het liefst op wat drogere zandgronden, maar ook op andere grondsoorten doen ze het wel. Mogen niet op natte grond staan. Als ze te nat staan worden ze eerst geel. U kunt dat verbeteren door middel van drainage. Blijven ze te nat staan, dan worden ze bruin. En gaan uiteindelijk dood.

Wanneer Taxus baccata verplanten?

Meestal wordt Taxus in de volle grond gekweekt. Alleen hele kleine maten staan wel een in een pot of container gekweekt. Maar die zijn ook later, als ze in de grond staan, gevoeliger voor een ziekte. Wanneer een Taxus baccata groter wordt houden deze planten er niet van om in een pot te staan. De kwaliteit gaat dan achteruit. Pot en container planten kunnen ook later in het seizoen geplant.

Water geven!

Taxus baccata in de zomer planten is wel een risico. Het wortelen gaat langzaam bij een Taxus en dat maakt het moeilijk voor een plant. Grotere maten met kluit verplanten van eind september tot wel half/eind mei, afhankelijk van het weer. Hier geldt ook, des te later in het seizoen geplant, meer zorg met water geven. Plant u laat, dan kunt u vooral een haag het beste water geven met behulp van een druppelslang. Die één keer in de week gewoon ca. 8 uur open zetten, dan geeft u ca. 40 mm water. Dat is de hoeveelheid die ze ook verdampen. Eén en ander natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden (natte of droge tuin) in uw tuin en van de weersomstandigheden.

druppelslang

Druppelslang met druk compenserende inwendige druppelaar

Wanneer Taxus baccata snoeien?

Taxus baccata tak

Jong Taxus gewas.

Om te beginnen, niet tijdens felle zon gaan snoeien. Het beste kunt u ook deze planten in juni snoeien, tijdens bewolkt en wisselvallig weer. Dan kan het gewas na het snoeien aan het zonlicht (UV straling) wennen en af harden. Komt na het snoeien direct de felle zon er op, dan kan het verbranden.

Meest recente berichten